Change the Plot

Be a gender hero!

 

Play the game

Change the plot

Be a gender hero!

 

 

Play the game

ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ

Για κακοποιημένες γυναίκες και παιδιά

25210-58888


Τα τελευταία 5 χρόνια

η Ένωση Κυριών Δράμας – Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας:

Διαχειρίστηκε 647 κλήσεις, προσφέροντας Νομική και ψυχολογική υποστήριξη,
μέσω της Γραμμής Βοήθειας

Φιλοξένησε 81 κακοποιημένες γυναίκες, μαζί με τα παιδιά τους,
στο Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας

ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

που υπέστησαν κακοποίηση και μπόρεσαν να ορθοποδήσουν με τη βοήθεια της
Ένωσης Κυριών Δράμας – Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας

«Δεν ζήλευα τα λούσα και τα μεγαλεία, απλά ήθελα μια φυσιολογική ζωή. Να μη νιώθω άβολα από τα περίεργα και υποτιμητικά βλέμματα των ανθρώπων εξαιτίας της καταγωγής μου… Όσο για τον γάμο μου; Φυσικά και ήταν μια αποτυχία από την πρώτη στιγμή. Έφυγα από το σπίτι μου που ήμουν υπηρέτρια και πήγα σε ένα άλλο για να κάνω πάλι το υπηρετικό προσωπικό»


“Είμαι πολλά χρόνια ωφελούμενη της Ένωσης Κυριών Δράμας-Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας και τους χρωστάω πολλά… όχι μόνο γιατί με φρόντισαν και μπόρεσα να σταθώ στα πόδια μου αλλά γιατί εκεί μέσα δεν νιώθω η «γύφτισσα» που βλέπω στα μάτια των άλλων, άλλα μια γυναίκα που έχει ίσα δικαιώματα στη ζωή με τους υπόλοιπους. Και έχω και όνομα. Και στην Ένωση παίρνω ζωή όταν τους ακούω να το λένε…”

«Ήταν οι μοναδικές φορές που άκουγα μπράβο από την μάνα μου. Ανέχτηκα να ασελγούν από τα δώδεκα μου χρόνια πάνω μου, για να πάρω την αποδοχή από την μάνα μου. Δεν την είχα αλλιώς και αν αυτός ήταν ο μόνος τρόπος να την πάρω το δεχόμουν απλά και μόνο για την αγάπη της. Αν αυτό κάποιος θα μπορούσε να το πει αγάπη…»


 “Σε εκείνο το μεγάλο σπίτι (Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας), όπου έμεινα, είπα πολλές φορές την φρικτή ιστορία μου, έκλαψα, φώναξα, ξέσπασα και πάντα είχα δίπλα μου ανθρώπους να μου συμπαραστέκονται, να με καθοδηγούν και να με στηρίζουν”

«Τους επόμενους επτά μήνες ζούσα καθημερινά την ίδια κόλαση. Δούλευα σαν το σκυλί, δεν μιλούσα με άνθρωπο και κάθε φορά που έκλαιγα και τον παρακαλούσα να με αφήσει να φύγω, να πάω να βρω το παιδί μου, με χτυπούσε αλύπητα. Κόντευα να τρελαθώ… Δεν ένιωθα πια τίποτα. Ήμουν σαν άψυχη κούκλα.»


“Στην αρχή ήμουν διστακτική, αλλά μετά τους εμπιστεύτηκα με κλειστά μάτια. Κυρίως την κ Αλίκη (Πρόεδρος της ΕΚΔ-ΣΑΦ) που μου στάθηκε σαν μάνα. Ήταν η πρώτη φορά στη ζωή μου που ένιωθα ασφάλεια αλλά δεν μπορούσα να ησυχάσω για κανένα λόγο. Άργησα πολύ να τους εμπιστευτώ γιατί πέρασα πολλά και δεν ήθελα να ανοιχτώ, φοβόμουν. Με τον καιρό όμως κατάλαβα πόσο νοιαζόταν…”

Το Έργο

“ΩΡΑ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙΣ”

Το έργο “ΩΡΑ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙΣ” διάρκειας 14 μηνών αποσκοπεί στην προώθηση της ισότητας, στη πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου της έμφυλης βίας, καθώς και των βαθύτερων αιτιών του, μέσα από την αντιμετώπιση του προβλήματος της έλλειψης φορέων στο Νομό Δράμας, που εξειδικεύονται στη συμβουλευτική του θύτη της έμφυλης βίας και στην αποτελεσματικότερη παροχή υποστήριξης στα θύματα της έμφυλης βίας. Τέλος, επιδιώκει να αντιμετωπίσει την ελλιπή ενημέρωση ως προς το φαινόμενο των αναδυόμενων μορφών έμφυλης βίας στον Κυβερνοχώρο, όπως της ηλεκτρονικής παρενοχλητικής παρακολούθησης.

Το έργο «ΩΡΑ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙΣ» υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης την Ένωση Κυριών Δράμας – Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας.
Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 13,5 εκ., χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το Solidarity Now.

Διαβάστε περισσότερα εδώ: www.activecitizensfund.gr

timetotalk.gr

Στόχοι

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών στο θύτη έμφυλης βίας, ώστε να υπάρχει ένας οργανωμένος φορέας που θα λειτουργεί στο Ν. Δράμας καλύπτοντας ένα κενό πολλών ετών

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΘΥΜΑΤΩΝ

Η υποστήριξη των θυμάτων έμφυλης βίας και η επίτευξη της αφοβίας, ώστε τα θύματα να μπορέσουν να διεκδικήσουν την δικαίωση τους και να ενισχυθεί η ψυχική τους ανθεκτικότητα

ΕΡΕΥΝΑ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Η ανάδειξη και η καταγραφή των αναδυόμενων μορφών έμφυλης βίας στο διαδίκτυο, μέσα από έρευνα 3 ελληνικών πανεπιστημίων (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και Δημοκριτείο Πανεπιστήμιο Θράκης)

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

H ενημέρωση και εκπαίδευση μαθητών, φοιτητών και των Καθηγητών τους, ως προς τις αναδυόμενες μορφές βίας στο διαδίκτυο

Απώτερος στόχος είναι η διαφύλαξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ανθρώπινης αξίας.
Η συμβολή στην εξάλειψη της διαιώνισης της πατριαρχικής και σεξιστικής κουλτούρας, των στερεοτύπων και των προκαταλήψεων, τα οποία οδηγούν στην προσβολή της ίδιας της δημοκρατίας.

Δράσεις του Έργου

1. Εκπαίδευση για τη διαχείριση των θυτών έμφυλης βίας στο προσωπικό της ΕΚΔ-ΣΑΦ.

Δύο εκπαιδεύσεις στην ομάδα έργου καθώς και στο προσωπικό και τους εθελοντές της ΕΚΔ-ΣΑΦ για τη διαχείριση των θυτών έμφυλης βίας από ομάδα εμπειρογνωμόνων του Νορβηγικού Φορέα «Alternative to Violence», o οποίος ασχολείται αποκλειστικά με τη διαχείριση και υποστήριξη του θύτη, καταπολεμώντας τα βαθύτερα αίτια της κακοποίησης και συμβάλλοντας στην αποτροπή νέων περιστατικών έμφυλης βίας

2. Εκπαίδευση για την υποστήριξη των θυμάτων έμφυλης βίας στο προσωπικό της ΕΚΔ-ΣΑΦ.

Δύο εκπαιδεύσεις στην ομάδα έργου καθώς και στο προσωπικό και τους εθελοντές της ΕΚΔ-ΣΑΦ για την αποτελεσματικότερη υποστήριξη των θυμάτων έμφυλης βίας και την ενημέρωση για το ισχύον νομοθετικό και το κοινωνικό πλαίσιο από την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Χατζηφωτίου Σεβαστή.

3. Διεξαγωγή έρευνας για τις αναδυόμενες μορφές βίας στον Κυβερνοχώρο.

Συνεντεύξεις με εκπροσώπους από την Κοινωνία των Πολιτών, focus groups με φοιτητές και δημιουργία και χορήγηση ανώνυμου ερωτηματολογίου στους φοιτητές, καταγραφή και ανάλυση των συμπερασμάτων για τις αναδυόμενες μορφές έμφυλης βίας στον Κυβερνοχώρο σε πανεπιστήμια σε πανελλαδικό επίπεδο από κα Αγγελική Αντωνίου Επίκουρη Καθηγήτρια στο τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και τον κ. Γουάλλες Εμμανουήλ Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

4. Workshops με μαθητές, φοιτητές και Καθηγητές για τις αναδυόμενες μορφές έμφυλης βίας στο διαδίκτυο.

Διαδραστικό σεμινάριο εκπαίδευσης (workshop) με 15μελή των 4 Γενικών Λυκείων Δράμας, των 2 Επαγγελματικών Λυκείων Δράμας, του Μουσικού Λυκείου Δράμας και των 2 Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης Δράμας, συνοδεία των καθηγητών τους. Σκοπός των workshops είναι η προαγωγή της ισότητας των έμφυλων ταυτοτήτων, μέσα από την εκπαίδευση τους στις αναδυόμενες μορφές σεξουαλικής διαδικτυακής παρενόχλησης, στους τρόπους ασφαλούς χρήσης και προστασίας από το διαδίκτυο, αλλά και στην ενημέρωση τους ως προς την σεξουαλική παρενόχληση στο σχολικό και στο πανεπιστημιακό περιβάλλον. Ενημέρωση για το διαδικτυακό παιχνίδι που θα δημιουργήσει ο Φορέας για την αναγνώριση και καταπολέμηση της έμφυλης βίας. Διανομή εκπαιδευτικού, ενημερωτικού και προωθητικού υλικού.

5. Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας.

Υποστήριξη θυμάτων έμφυλης βίας που διαμένουν στον Ξενώνα για Κακοποιημένες Γυναίκες και Παιδιά. Το Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας, όπως αποκαλείται, είναι από τους πρώτους Ξενώνες στην Ελλάδα με λειτουργία από το 1995. Έχοντας πολυετή εμπειρία, παρέχει ψυχολογική και νομική υποστήριξη, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ένδυση και υπόδηση, συνοδεία σε δομές υγείας, αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές, αλλά και ένα ασφαλές καταφύγιο, μέσα στο οποίο οι επιζώσες έμφυλης βίας σταδιακά θα μπορέσουν να ορθοποδήσουν, ενδυναμώνοντάς τις ικανότητές τους, ώστε να ενταχθούν ξανά στο κοινωνικό και εργασιακό περιβάλλον.

6. Γραμμή Βοήθειας για Κακοποιημένες Γυναίκες και Παιδιά.

Συνέχεια λειτουργίας της 8ωρης Γραμμής Βοήθειας και υποστήριξη θυμάτων στο Ν. Δράμας μέσω αυτής. Ψυχολογική και νομική υποστήριξη θυμάτων έμφυλης βίας με σκοπό την ενδυνάμωση και την ενημέρωσή τους αναφορικά με τα δικαιώματά τους και τον τρόπο άσκησης αυτών. Λειτουργεί από το 2009 και έληξε 31.12.2020. Η Γραμμή χρηματοδοτήθηκε απευθείας από τον ΕΟΧ.

7. Παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών στους θύτες της έμφυλης βίας,

ώστε να διερευνήσει τα βαθύτερα αίτια της κακοποίησης και να συμβάλλει ενεργά στην πρόληψη νέων περιστατικών έμφυλης βίας.

8. Καταγραφή και ανάλυση περιστατικών έμφυλης βίας

που διαμένουν στο Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας ή/και όσων απευθύνονται στην 8ωρη Γραμμή Βοήθειας για Κακοποιημένες Γυναίκες και Παιδιά.

9. Δημιουργία του διαδικτυακού παιχνιδιού “Change the plot. Be a gender hero!”.

Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του ευρύ κοινού στο Ν. Δράμας (που θα ενσωματωθεί στην ιστοσελίδα TimeToTalk), με σκοπό την προαγωγή της ισότητας των φύλων και την πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας. Στόχος να αντιληφθούν τα θύματα και τα εν δυνάμει θύματα τι συνιστά έμφυλη βία και ποια είναι τα πρωθύστερα σημάδια και οι ενδείξεις που οδηγούν σε κακοποίηση. Σκοπός να καταρριφθούν μύθοι και να γίνει γνωστό πως είναι μία υγιής σχέση. Όταν το αποτέλεσμα του quiz- παιχνιδιού δείχνει ότι ο παίκτης δέχεται κακοποίηση, τότε θα εμφανίζονται Γραμμές Βοήθειας και σημαντικά τηλέφωνα. To quiz θα περιλαμβάνει και ερωτήσεις-σενάρια κακοποιητικής ή μη συμπεριφοράς.

Δράσεις Επικοινωνίας

του Έργου

1. Εναρκτήρια εκδήλωση παρουσίασης του έργου.

Παρουσίαση του έργου. Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών της Δράμας για την ενδοοικογενειακή βία αλλά και κάθε μορφή έμφυλης βίας στο εργασιακό/συγγενικό/κοινωνικό περιβάλλον με σκοπό την πρόληψη και την καταπολέμησή της. Ευαισθητοποίηση σε θέματα προαγωγής ισότητας των φύλων και έμφυλης ταυτότητας.

2. Εκδήλωση «ViaDrama».

Με αφορμή την ημέρα της 25ης Νοεμβρίου, την ημέρα κατά της Βίας των Γυναικών η ΕΚΔ-ΣΑΦ πραγματοποιεί εκδήλωση για την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού της Δράμας. Οι εκδηλώσεις αυτές πραγματοποιούνται από την ΕΚΔ-ΣΑΦ, εδώ και 8 χρόνια και τα αποτελέσματα της ευαισθητοποίησης και προσέγγισης των Δραμινών πολιτών και της ανταπόκρισής τους είναι αξιοθαύμαστα.

3. Δημιουργία graffiti σε κεντρικό σημείο της Δράμας

με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών του Δ. Δράμας.

4. Ιστοσελίδα “Time to talk”.

Ανανέωση της υπάρχουσας ιστοσελίδας «TimeΤoTalk» και ενσωμάτωση ενημερωτικού υλικού και του διαδικτυακού παιχνιδιού “Change the plot. Be a gender hero!”. Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του γενικού πληθυσμού του Ν. Δράμας για θέματα προαγωγής της ισότητας των φύλων, των ΛΟΑΤΚΙ+ και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά για θέματα έμφυλης βίας, μέσω ενημερωτικού υλικού .

5. Ημερίδα λήξης του έργου και παρουσίαση αποτελεσμάτων.

Παρουσίαση του συνόλου του έργου, των δράσεων που έλαβαν χώρα, αλλά και των αποτελεσμάτων της έρευνας για τις αναδυόμενες μορφές έμφυλη βία.

Κοινωνικός Αντίκτυπος

     Ο αντίκτυπος του έργου είναι η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών στους θύτες και στα θύματα έμφυλης βίας από το κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό της ΕΚΔ-ΣΑΦ και η δημιουργία μιας νέας δομής στο Ν. Δράμας που θα καλύψει το υπάρχον κενό και θα προσφέρει ανακούφιση όχι μόνο στα θύματα έμφυλης βίας αλλά και στο σύνολο της κοινωνίας.
Επιπλέον, αντίκτυπος είναι ο εντοπισμός και η καταγραφή των αναδυόμενων μορφών έμφυλης βίας στο διαδίκτυο, από εκπροσώπους της Κοινωνίας των Πολιτών και φοιτητές από τρία ελληνικά πανεπιστήμια. Τέλος, αντίκτυπος του έργου αφορά την αφύπνιση των φοιτητών, των εφήβων και των Καθηγητών τους σε θέματα έμφυλης βίας και ισότητας των φύλων και συγκεκριμένα την ευαισθητοποίηση ως προς τις διαδικτυακές μορφές έμφυλης βίας, την πρόληψη και την αντιμετώπισή τους.

Timetotalk.gr

Η ομάδα έργου

ΜΑΡΙΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

Project Manager Έργου

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΑΡΟΠΟΥΛΟΥ

Μέλος Ομάδας Έργου

ΓΕΩΡΓΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΥ

Μέλος Ομάδας Έργου

ΣΕΒΑΣΤΗ ΧΑΤΖΗΦΩΤΙΟΥ

Επόπτρια Έργου

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Συνεργάτιδα Έργου

ΜΑΝΟΛΗΣ ΓΟΥΑΛΕΣ

Συνεργάτης Έργου

Νέα – Ανακοινώσεις