Μορφές κακοποίησης

Η κακοποίηση σε όλες της τις μορφές είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο, η ακριβής συχνότητα του οποίου δεν μπορεί να είναι γνωστή καθώς ο κοινωνικός στιγματισμός, η ντροπή και η ενοχή αποτρέπουν τη γνωστοποίησή του.
Η κακοποίηση αφορά τόσο στα παιδιά, όσο και στα ενήλικα άτομα. Οι μορφές που μπορεί να πάρει είναι:
• λεκτική
• σωματική
• σεξουαλική κακοποίηση
• ψυχολογική – συναισθηματική

Σωματική κακοποίηση

Η σωματική κακοποίηση περιλαμβάνει κάθε πράξη η οποία καταλήγει σε μη τυχαίο τραυματισμό του άλλου.

Στην περίπτωση των παιδιών μάλιστα συχνά θεωρείται, λανθασμένα φυσικά, τρόπος επιβολής πειθαρχίας.

Λεκτική κακοποίηση

Η λεκτική κακοποίηση περιλαμβάνει κάθε λεκτική επίθεση που έχει σκοπό τον ψυχολογικό-συναισθηματικό χειρισμό και έλεγχο του ατόμου. Εκτός από τις ίδιες λέξεις κακοποιητικό είναι και το αυστηρό, απειλητικό ή πολύ ελεγκτικό ύφος που υιοθετεί το άτομο όταν επικοινωνεί με τον άλλο.

Στην περίπτωση των παιδιών συχνά οι φωνές και οι απειλές αποτελούν τρόπο υποτιθέμενης διαπαιδαγώγησης.

Σεξουαλική κακοποίηση

Η σεξουαλική κακοποίηση περιλαμβάνει την έκθεση ή τη συμμετοχή σε συμπεριφορές σεξουαλικού περιεχομένου χωρίς την προσωπική βούληση με στόχο τη σεξουαλική διέγερση ή ευχαρίστηση κάποιου άλλου.

Για τις περιπτώσεις της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης ο θύτης είναι συνήθως κάποιο άτομο με το οποίο  το παιδί τις περισότερες φορές έχει σχέση εξάρτησης ή εμπιστοσύνης.

Στις ενήλικες σχέσεις ο θύτης συνήθως έχει μεγαλύτερη ισχύ (υλική, οικονομική, μυϊκή ή συναισθηματική).

Ψυχολογική – Συναισθηματική κακοποίηση

Η ψυχολογική-συναισθηματική κακοποίηση περιλαμβάνεται και σε όλες τις άλλες μορφές κακοποίησης, ενώ αναφέρεται σε πράξεις και συμπεριφορές οι οποίες εμπεριέχουν απόρριψη, εκφοβισμό, απομόνωση, τρομοκρατία, εκμετάλλευση, υποτίμηση, συναισθηματική απροσφορότητα όπως και ψυχολογικό-συναισθηματικό εκβιασμό. Πιο συγκεκριμένα κακοποιητικές είναι  οι συμπεριφορές που εμπεριέχουν διπλά μηνύματα, ταπείνωση, υποτίμηση δυνατοτήτων, σαρκασμό ή υπερεκτίμηση ικανοτήτων & υπερβολικές απαιτήσεις, υπερπροστασία & αυστηρό έλεγχο ή αδιαφορία, πολλή ευελιξία ή ακαμψία.

Οπωσδήποτε κακοποιητική είναι η συμπεριφορά των γονιών που εμπεριέχει παραμέληση ή κακομεταχείριση: κακή ανεπαρκή διατροφή, ένδυση & στέγαση, κακή ιατρική φροντίδα, ανεπαρκή σχολική φοίτηση & εποπτεία. Παιδιά χωρίς φροντίδα για μεγάλο χρονικό διάστημα των οποίων η υγεία τίθεται σε κίνδυνο υφίστανται κακομεταχείριση. Μια συμπεριφορά χωρίς ζεστασιά, σεβασμό, στήριξη, σταθερότητα και διαθεσιμότητα προς το παιδί είναι κακοποιητική.

Στην περίπτωση των ζευγαριών κακοποιητική είναι η συμπεριφορά που εμπεριέχει αδικαιολόγητη και απρόκλητη ζήλια, επιδίωξη ελέγχου, υποτίμηση και απαξίωση.

Δράσε πριν να είναι αργά. Ζήτησε υποστήριξη από τη γραμμή βοήθειας 25210 58888