- ΕΝΩΣΗ ΚΥΡΙΩΝ ΔΡΑΜΑΣ-ΣΠΙΤΙ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ
- ACTIVE CITIZENS FUND
- ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΕΟΧ
- ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ
- SOLIDARITY NOW
Η Ένωση Κυριών Δράμας-Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας (ΕΚΔ-ΣΑΦ) είναι ένα αναγνωρισμένο Φιλανθρωπικό Σωματείο Μη Κυβερνητικού Χαρακτήρα, που εδρεύει στην Δράμα και ξεκίνησε άτυπα τη λειτουργία του το 1904, ενώ απέκτησε το πρώτο καταστατικό το 1929. Το σωματείο είναι ενταγμένο στο Μητρώο του Υπουργείου Υγείας, στο Ειδικό Μητρώο Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων του Υπουργείου Εργασίας, στο Μητρώο του Υπουργείου Πολιτισμού και του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Σκοπός της ΕΚΔ-ΣΑΦ είναι η προσφορά κοινωνικού, ανθρωπιστικού και πολιτιστικού έργου στην υπηρεσία των πολιτών, ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων και η συμβολή της στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής και κοινωνικής κρίσης.
Είναι σκοπός φιλανθρωπικός, φιλεκπαιδευτικός και μορφωτικός επιδιώκοντας την ανάπτυξη της αλληλεγγύης, την καταπολέμηση της έμφυλης βίας, της ξενοφοβίας και του ρατσισμού, την ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα ισότητας, ισονομίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Βασικός στόχος του σωματείου είναι η παροχή κοινωνικής πρόνοιας, η κοινωνική μέριμνα και η ενεργοποίηση της κοινωνίας των πολιτών σ’ αυτήν την κατεύθυνση μέσω εκδηλώσεων και ποικίλων μορφών ενημέρωσης.
Οι ωφελούμενοι της Ένωσης Κυριών Δράμας-Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας είναι ημεδαποί ή αλλοδαποί, άποροι, άστεγοι, ανασφάλιστοι, θύματα έμφυλης βίας, άγαμες μητέρας, Ρομά, αποφυλακισμένοι, ουσιοεξαρτημένοι, πρόσφυγες και μετανάστες.
Η Ένωση Κυριών Δράμας-Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας δραστηριοποιείται στους εξής τομείς:
- Τομέας Επισιτιστικής Βοήθειας
- Τομέας Επισιτιστικής ΒοήθειαςΤομέας Εκπαίδευσης
- Τομέας Ψυχολογικής και Νομικής Υποστήριξης
- Τομέας Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης
- Τομέας Απασχόλησης & Επαγγελματικού Προσανατολισμού
- Τομέας Διμερών Σχέσεων
Επιπλέον το σωματείο διαθέτει:
- Το «Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας», έναν πλήρως εξοπλισμένο ξενώνα για κακοποιημένα παιδιά και γυναίκες, το οποίο ιδρύθηκε το 1995. Από το 2014 με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου ο ξενώνας φιλοξενεί άστεγους Δραμινούς και φοιτήτριες απόρων οικογενειών που σπουδάζουν στο ΔΙΠΑΕ, παράρτημα Δράμας. Στους φιλοξενούμενους παρέχεται: προσωρινή στέγη, διατροφή, ένδυση & υπόδηση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, νομική υποστήριξη, επαγγελματική κατάρτιση, ψυχολογική υποστήριξη/υποστήριξη από παιδοψυχολόγο, εύρεση εργασίας, κοινωνικοποίηση μέσω της συμμετοχής σε ομάδες ψυχολογικής υποστήριξης, σεμινάρια με ποικίλα θέματα και συμμετοχή σε καλλιτεχνικά μαθήματα (ζωγραφική, κοπτική ραπτική, κόσμημα, χορωδία).
- Την Τράπεζα Τροφίμων Δράμας, η οποία ιδρύθηκε το 2019 και έχει ως στόχο τη συλλογή προϊόντων με σύντομη ημερομηνία λήξης και προϊόντων χορηγίες επιχειρήσεων για τη διανομή στους ωφελούμενους του σωματείου και σε φορείς όλου του Νομού.
- Την Στέγη Προσφοράς και Αγάπης, έναν αυτόνομο χώρο στον οποίο διαλέγονται, ταξινομούνται και διανέμονται είδη ένδυσης, υπόδησης και παιχνίδια.
- Την Αποθήκη Επίπλων και Οικιακών Συσκευών, από την οποία εξοπλίζονται με έπιπλα, οικιακές συσκευές και είδη σπιτιού οι ωφελούμενοι του σωματείου.
Περισσότερες Πληροφορίες για την Ένωση Κυριών Δράμας-Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας: dlu.gr
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΑΛΙΚΗ ΤΣΙΑΜΟΥΡΑ
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΤΣΙΑΜΟΥΡΑ – ΒΟΥΓΙΟΥΚΑΛΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΖΕΡΔΑΛΗ ΟΥΡΑΝΙΑ
ΤΑΜΙΑΣ: ΤΣΙΠΙΔΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ
ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: ΑΛΕΞΙΑΔΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΟΜΕΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ: ΣΤΕΦΑΝΙΔΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΤΟΜΕΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ: ΚΑΡΑΚΑΣΙΔΟΥ ΕΛΙΣΑΒΕΤ
ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ: ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΕΙΡΗΝΗ
ΜΕΛΟΣ: ΣΚΡΙΑΠΑ – ΤΣΙΜΠΙΔΟΥ ΒΑΡΒΑΡΑ
Η Πρόεδρος, Αλίκη Τσιαμούρα
Χαιρετισμός Προέδρου
Φίλες και Φίλοι,
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα του έργου «ΩΡΑ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙΣ». Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό έργο, που υλοποιείται από το Active citizens fund, το οποίο πρόκειται να δώσει ζωή στο όραμα και τον κοινό στόχο όλων μας, να καταπολεμήσουμε τη μάστιγα της κακοποίησης από τη ρίζα της .
Θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στο πρόγραμμα Active citizens fund που μας έδωσε τη δυνατότητα μέσω της χρηματοδότησης του να ασχοληθούμε με το θύτη της έμφυλης βίας και να εκπαιδευτούμε στη συμβουλευτική προσέγγιση του από τον εξειδικευμένο νορβηγικό φορέα «Alternative to Violence”, με 30 χρόνια εμπειρίας. Θέλω να ευχαριστήσω το Ίδρυμα Μποδοσάκη για την επί σειρά ετών πολύτιμη συνεργασία και την ΜΚΟ Solidarity Now, που από κοινού έχουν τη διαχείριση του προγράμματος.
Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω τα 3 Πανεπιστήμια και τους/τις πολύτιμους/ες συνεργάτες/ιδες που θα χαρτογραφήσουν τις αναδυόμενες μορφές βίας στο διαδίκτυο, την κα Χατζηφωτίου Σεβαστή από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, την κα Αντωνίου Αγγελική από το Πανεπιστημίο Δυτικής Αττικής και τον κ. Γουάλλες Μανόλη από το Πανεπιστημίο Πελοποννήσου.
Πιστεύω ακράδαντα ότι ο θύτης δεν δημιουργεί ένα , αλλά πολλά θύματα. Με το έργο «ΩΡΑ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙΣ» έχουμε πλέον τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της κακοποίησης ολιστικά και να προσπαθήσουμε να ανοίξουμε νέους δρόμους στην αντιμετώπιση του.
Με εκτίμηση,
Η Πρόεδρος της ΕΚΔ-ΣΑΦ
Αλίκη Τσιαμούρα
ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΕΝΩΣΗΣ ΚΥΡΙΩΝ ΔΡΑΜΑΣ
Το πρόγραμμα Active Citizens Fund, ύψους € 13,5 εκ., χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow.
Περισσότερες πληροφορίες: www.activecitizensfund.gr
Η Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και η Νορβηγία υπέγραψαν το 1992 Σύμφωνο Συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δημιουργώντας τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ). Ο Χρηματοδοτικός Μηχανισμός ΕΟΧ, γνωστότερος ως EEA Grants, είναι ένα εργαλείο χρηματοδοτικής ενίσχυσης που δημιουργήθηκε από τις τρεις αυτές χώρες και είναι διαθέσιμο σε 15 χώρες-μέλη της ΕΕ, μεταξύ των οποίων είναι και η Ελλάδα.
Περισσότερες πληροφορίες:
Το Ίδρυμα Μποδοσάκη είναι κοινωφελής οργανισμός που ιδρύθηκε το 1972 με σκοπό τη συνέχιση της προσφοράς του ιδρυτή του Πρόδρομου Μποδοσάκη – Αθανασιάδη στην ελληνική κοινωνία. Όραμά του είναι μια κοινωνία ίσων ευκαιριών, με δυνατότητες και προοπτική για όλους.
Προς επίτευξη του οράματός του, το Ίδρυμα Μποδοσάκη, με διαφάνεια, λογοδοσία και αξιοπιστία, χρηματοδοτεί, σχεδιάζει και υλοποιεί δράσεις και προγράμματα που σχετίζονται με τους τέσσερις στρατηγικούς του πυλώνες: την προαγωγή της παιδείας, την αναβάθμιση της υγείας, την προστασία του περιβάλλοντος και την ενδυνάμωση της Κοινωνίας των Πολιτών. Από την ίδρυσή του ως σήμερα έχει διαθέσει περισσότερα από 450 εκ. ευρώ προς επίτευξη των σκοπών του.
Παράλληλα, το Ίδρυμα Μποδοσάκη δρα σήμερα και ως καταλύτης δημιουργίας ενός πλαισίου ευρύτερης προσφοράς στην ελληνική κοινωνία, διαχειριζόμενο πόρους τρίτων – Κληροδοτών, διεθνών φορέων, εταιρειών και άλλων μεγάλων δωρητών- που επιθυμούν να χρηματοδοτήσουν προγράμματα σημαντικού κοινωνικού αντίκτυπου για κρίσιμες ανάγκες εκπαίδευσης, υγείας προστασίας του περιβάλλοντος και ενδυνάμωσης της Κοινωνίας των Πολιτών.
Περισσότερες πληροφορίες:
Το SolidarityNow (SN) είναι μία μη κυβερνητική οργάνωση που ιδρύθηκε το 2013 για να ανταποκριθεί στις ανάγκες και να διασφαλίσει τα δικαιώματα των πιο ευπαθών και περιθωριοποιημένων ομάδων, χωρίς διάκριση. Όραμα της οργάνωσης είναι να βελτιώσει τις ζωές των ανθρώπων και να τους ενδυναμώσει ώστε να διεκδικήσουν μια δικαιότερη κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς.
Το όραμα γίνεται πράξη μέσα από τρεις βασικούς στρατηγικούς πυλώνες: α) Προάσπιση της ασφάλειας και προστασίας, β) Υποστήριξη των ευκαιριών βιοπορισμού και της ένταξης στην αγορά εργασίας, γ) Ενίσχυση της ανεξαρτησίας της κοινωνίας των πολιτών και προάσπιση των αξιών μιας ανοιχτής κοινωνίας. Το SolidarityNow έχει υποστηρίξει μέχρι σήμερα περισσότερους από 320.000 ανθρώπους, τόσο μέσω της απευθείας υλοποίησης προγραμμάτων όσο και μέσω δωρεών για την στήριξη δράσεων της κοινωνίας των πολιτών.
Περισσότερες πληροφορίες: