ΟΡΟΛΟΓΙΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΦΥΛΟ

Έμφυλη Ταυτότητα ή αλλιώς Ταυτότητα Φύλου σχετίζεται με την επιθυμία του ατόμου να καθορίσει το φύλο του. Πιο αναλυτικά, η ταυτότητα φύλου σχετίζεται με τον εσωτερικό και προσωπικό τρόπο όπου το ίδιο το άτομο βλέπει τον εαυτό του. Οταν η ταυτότητα φύλου συμφωνεί με το φύλο κατά την γέννηση τότε αναφερόμαστε στο όρο Cisgender. Όταν όμως το φύλο κατά την γέννηση δεν συμπίπτει με την ταυτότητα φύλου, τότε αναφερόμαστε στον όρο τρανς.

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΦΥΛΟ

Σχετίζεται με το Βιολογικό Φύλο που προσδιορίζει το άτομο, κατά την γέννηση του, σε αρσενικό ή θηλυκό. Αφορά, ουσιαστικά, τα βιολογικά χαρακτηριστικά του ατόμου όπως είναι τα γεννητικά χαρακτηριστικά (εσωτερικά και εξωτερικά), τα χρωμοσώματα, ορμόνες κ.α.

ΕΚΦΡΑΣΗ ΦΥΛΟΥ (Gender Expression)

Η Έκφραση Φύλου αφορά την εκδήλωση του ατόμου για τα εξωτερικά χαρακτηριστικά. Αυτό επιδιώκεται μέσα από το ντύσιμο, το χτένισμα,την κινησιολογία του ατόμου και τον τόνο της φωνής. Το άτομο εκφράζει αρρενωπότητα ή θηλυκότητα.

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Μέσα από την Σεξουαλική Ταυτότητα το άτομο βιώνει και εκδηλώνει τα σεξουαλικά του χαρακτηριστικά. Ο όρος της σεξουαλικής ταυτότητας προσδιορίζει και τον σεξουαλικό προσανατολισμό του ατόμου. Ο σεξουαλικός προσανατολισμός αφορά την σεξουαλική και την συναισθηματική έλξη του ατόμου για άλλα άτομα είτε του ίδιου φύλου, είτε του αντίθετου.Όταν η συναισθηματική/σεξουαλική έλξη αφορά άτομα του ίδιου φύλου (ομοφυλόφιλος/η), του αντίθετου φύλου (ετεροφυλόφιλος/η) και σε άτομα τα οποία νιώθουν έλξη σε περισσότερα από ενός φύλου (αμφιφυλόφιλος/η).

ΟΜΟΦΟΒΙΑ

Η Ομοφοβία σχετίζεται με την αρνητική έκφραση συμπεριφορών και συναισθημάτων απέναντι στα ομοφυλοφιλικά άτομα. Είναι μία μορφή βίας διότι τα ομοφυλοφιλικά άτομα υφίστανται ρατσισμό, λεκτικές και σωματικές επιθέσεις λόγω του διαφορετικών τους σεξουαλικών προτιμήσεων.

ΣΕΞΙΣΜΟΣ

Ο Σεξισμός ορίζεται ως η προκατάληψη ή η διάκριση με βάση το φύλο.Πιο συγκεκριμένα, είναι ένα σύνολο συμπεριφορών, συνθηκών και στάσεις που προωθούν τα στερεότυπα των κοινωνικών ρόλων που βασίζονται στο φύλο. Ο σεξισμός παρατηρείται σε πολλούς τομείς της κοινωνικής και οικογενειακής ζωής.

ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΑ

Ως Πατριαρχία ορίζεται το σύστημα κυριαρχίας με σκοπό να αναπαράγει τις έμφυλες και άνισες σχέσεις εξουσίας μέσα στο κοινωνικό, πολιτικό και οικογενειακό πλαίσιο. Παρατηρείται η εκμετάλλευση, η θυματοποίηση και η υποταγή του θύματος προκειμένου ο θύτης να επιβληθεί λόγω του ισχυρού του φύλου.

ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ

Η Ενδοοικογενειακή Βία ορίζεται ως η ψυχολογική – σωματική – λεκτική βία η οποία βιώνεται μέσα στο οικογενειακό πλαίσιο. Περιλαμβάνει πράξεις, όπως είναι ο εξαναγκασμός, απειλή-περιορισμός σχετικά με την ελευθερία του θύματος και ο εκφοβισμός. Επομένως, η ενδοοικογενειακή βία αποτελείται από αρνητικές πράξεις του θύτη με σκοπό να προκαλέσει πόνο και οδύνη στο θύμα.

ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΒΙΑ

Η Ψυχολογική – Συναισθηματική Βία εντοπίζεται σε ποικίλες μορφές ανθρώπινων σχέσεων. Βασικά χαρακτηριστικά της ψυχολογικής κακοποίησης είναι η ταπείνωση και η λεκτική/σωματική επίθεση του θύματος προς την ικανοποίηση της αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης του θύτη. Επίσης, εντάσσονται οι εκφοβιστικές μη λεκτικής ή λεκτικές επιθέσεις του θύτη προς το θύμα ( π.χ σπάσιμο αντικειμένων).

ΛΕΚΤΙΚΗ ΒΙΑ

Λεκτική Βία ορίζονται οι λέξεις με αρνητικό περιεχόμενο κατά τον προφορικό λόγο. Έχει ως στόχο να προκαλέσει ψυχολογικό-συναισθηματικό πόνο στο θύμα. Αποτελεί την πιο συνηθισμένη μορφή κακοποίησης διότι δεν είναι τόσο ορατή ως μορφή βίας σε σύγκριση με τις άλλες μορφές. Ωστόσο, η λεκτική βία είναι το ίδιο επιζήμια στην υγεία του θύματος.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ

Η Οικονομική Κακοποίηση αφορά στον οικονομικό έλεγχο που ασκεί ο θύτης στο θύμα. Ο θύτης στερεί και εμποδίζει το θύμα να ανεξαρτοποιηθεί οικονομικά και να διαχειριστεί χρήματα για προσωπικά έξοδα. Η οικονομική αποστέρηση οδηγεί σε σωματική και ψυχολογική βία διότι ο θύτης είναι οικονομικά πιο ισχυρός απέναντι στο θύμα και χρησιμοποιεί τους παραπάνω τρόπους κακοποίησης προκειμένου να επιβληθεί.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΚΟΜΕΤΑΧΕΊΡΙΣΗ

Η Κοινωνική Κακομεταχείριση αφορά τον έλεγχο που διαθέτει ο θύτης στην προσωπική ζωή του θύματος. Το θύμα απομακρύνεται από το κοινωνικό, οικογενειακό, επαγγελματικό του περιβάλλον με αποτέλεσμα να βυθίζεται όλο και περισσότερο στην κακοποιητική σχέση. Έτσι, ο θύτης αποκτά τον απόλυτο έλεγχο του θύματος με αποτέλεσμα την μείωση της αυτοπεποίθησης και της αυτοεκτίμησης του θύματος.

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ

Η Σεξουαλική Κακοποίηση χαρακτηρίζεται ως ο εξαναγκασμός του θύματος σε σεξουαλική επαφή, χρησιμοποιώντας σωματική, λεκτική και ψυχολογική βία από τον θύτη. Η πράξη αυτή μπορεί να οδηγήσει στον βιασμό του θύματος. Ωστόσο, η σεξουαλική κακοποίηση επιφέρει διανοητικές, σωματικές, συναισθηματικές και ψυχολογικές επιπτώσεις στην ζωή του θύματος, χάνοντας έτσι το αίσθημα της ασφάλειας.

ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΒΙΑ

Στην Σωματική Βία ανήκουν οι εσκεμμένες πράξεις του θύτη προκειμένου να προκαλέσουν σωματικό πόνο στο θύμα με αποτέλεσμα κάποιο τραυματισμό. Σε αυτή την περίπτωση το θύμα αισθάνεται φόβο τόσο για τον εαυτό του όσο και τον περίγυρο του (π.χ όταν είναι παρόντα τα παιδιά). Τα χαρακτηριστικά της σωματικής βίας αποτελούνται από χαστούκια, κλωτσιές, τράβηγμα μαλλιών, καψίματα σε διάφορα μέρη του θύματος, απόπειρα πνιγμού κ.α.

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ

Ο Σεξουαλικός Διαδικτυακός Εκφοβισμός σε άτομα, είναι γνωστός ως sextortion. Είναι μία μορφή εκμετάλλευσης και εξαναγκασμού όπου το θύμα χρησιμοποιεί σεξουαλικές πληροφορίες του θύματος (φωτογραφίες, βίντεο) με στόχο την χρηματική αμοιβή, αποστολή περισσότερου σεξουαλικού περιεχομένου ή την συνάντηση με το θύμα.

SEXTING

Το Sexting αναφέρεται στην αποστολή σεξουαλικών φωτογραφιών, βίντεο και μηνυμάτων μέσω του τηλεφώνου ή μέσω των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης. Ο θύτης διαρρέει το σεξουαλικό υλικό του θύματος με αποτέλεσμα το θύμα να νιώθει ντροπή, απέχθεια προς τον εαυτό του και ψυχολογικά εκτεθειμένο.

DOXXING

Στο Doxxing ο θύτης κλέβει, συγκεντρώνει και δημοσιοποιεί τα προσωπικά στοιχεία ενός χρήστη (θύμα), με στόχο τον εκφοβισμό και την παρενόχληση της προσωπικής ζωής του θύματος. Αυτή η κατάσταση τελειώνω όταν ο θύτης συγκεντρώσει και δημοσιοποιήσει όλες τις προσωπικές πληροφορίες του θύματος, όπως είναι το ονοματεπώνυμο, διεύθυνση κατοικίας κ.α.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΥΛΙΚΟΥ

Η Κατηγοριοποίηση Υλικού αφορά την συγκέντρωση σεξουαλικού υλικού του θύματος από τον θύτη. Αποτελεί δηλαδή προϊόν σεξουαλικής διαδικτυακής βίας. Ο θύτης κατηγοριοποιεί το σεξουαλικό υλικό του θύματος με στόχο την εύκολη, γρήγορη και στοχευμένη αναζήτηση του υλικού.

OUTING

Το Outing αφορά την δημοσιοποίηση των προσωπικών στοιχείων του θύματος εν αγνοία του ή παρά την θέληση του. Τέτοια στοιχεία είναι η σεξουαλική του ταυτότητα, την ταυτότητα φύλου κ.α

SURVEILLANCE

To Surveillance αφορά την ηλεκτρονική παρακολούθηση του θύματος. Οι συμπεριφορές και οι δραστηριότητες του θύματος παρακολουθούνται από τον θύτη προκειμένου να συλλέξει τις προσωπικές του πληροφορίες.
Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από την εξ αποστάσεως ηλεκτρονική παρακολούθηση, δηλαδή μέσα από την τηλεόραση κλειστού κυκλώματος ή μέσω του ηλεκτρονικού υπολογιστή, χωρίς να το γνωρίζει το θύμα.

CANCELLING CULTURE

O όρος Cancelling Culture σχετίζεται με τον απομάκρυνση του ατόμου από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή αυτοπροσώπως ή από τους επαγγελματικούς – κοινωνικούς κύκλους. Αφορά πρόσωπα κοινοτήτων ή εταιρειών, όπου έχουν πράξει ή πει κάτι το οποίο θεωρείται απαράδεκτο, προσβλητικό και παράνομο.

ΔΩΜΑΤΙΑ ΖΩΝΤΑΝΗΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ

Τα Δωμάτια Ζωντανής Κακοποίησης αφορούν την συγκέντρωση ορισμένων ατόμων προκειμένου να παρακολουθήσουν την σκόπιμη κακοποίηση ενός ατόμου (θύμα) παρά την θέληση του. Αυτό πραγματοποιείται μέσα από την πληρωμή εισιτηρίου από το κοινό.

CRIME AS SERVICE

Το Crime as Service αφορά την δημιουργία διαφόρων πακέτων από έναν επαγγελματία ή μία ομάδα επαγγελματιών προκειμένου να τα πουλήσουν σε άλλους μέσα από το διαδίκτυο. Πλέον είναι γνωστό ότι δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός για να γίνεις θύτης, μπορεί ο οποιοσδήποτε να αναζητήσει ότι χρειάζεται στο dark web.

SOCIAL ENGINEERING

Το Social Engineering σχετίζεται με την χειραγώγηση του θύματος από τον θύτη. Η χειραγώγηση πραγματοποιείται με στόχο ο θύτης να εξαπατήσει το θύμα.

REVENGE PORN

Ο όρος Revenge Porn αναφέρεται στην αναπαραγωγή και στον διαμοιρασμό φωτογραφιών και βίντεο με στόχο την έκθεση του θύματος. Το φωτογραφικό υλικό ή τα βίντεο έχουν σεξουαλικό περιεχόμενο, τα οποία αναρτά ο θύτης στο διαδίκτυο, με ή χωρίς την γνώση ή χωρίς την συγκατάθεση του θύματος. Ο θύτης αποκτά το σεξουαλικό περιεχόμενο του θύματος ύστερα από την σεξουαλική σχέση στην οποία είχαν παρευρεθεί μεταξύ τους.