Έναρξη έργου «ΩΡΑ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙΣ»
Δευτέρα, Δεκ 20

Ένα νέο έργο με τίτλο «ΩΡΑ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙΣ» ξεκίνησε να υλοποιεί η ΕΚΔ-ΣΑΦ. Το έργο που έχει ως βασικό πυλώνα την εκπαίδευση του φορέα πάνω στη διαχείριση του θύτη, έχει διάρκεια 14 μήνες, απασχολεί δύο στελέχη και υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund,με διαχειριστές επιχορήγησης για την Ελλάδα το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το Solidarity Now. 

Την εκπαίδευση θα αναλάβει ο Νορβηγικός Φορέας “Alternative to Violence” με 30ετή εμπειρία, ενώ θα συνεργαστούν και 3 Πανεπιστήμια της Ελλάδας. Συγκεκριμένα το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Παράλληλα με την εκπαίδευση πάνω στη διαχείριση του θύτη θα διεξαχθεί μία πανελλαδική έρευνα για τις αναδυόμενες μορφές βίας με στόχο την ευαισθητοποίηση της νέας γενιάς.

H δράση της Ένωσης Κυριών Δράμας στον τομέα της έμφυλης βίας ξεκινά από το 1995, οπότε δημιούργησε, χωρίς κρατική επιχορήγηση, τον πρώτο Ξενώνα για Κακοποιημένες Γυναίκες και Παιδιά στην Ελλάδα που αγκάλιασε όλα αυτά τα χρόνια και εξακολουθεί να αγκαλιάζει τα θύματα της έμφυλης βίας. Οι κακοποιημένες γυναίκες με τα παιδιά τους βρίσκουν καταφύγιο στο Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας, το οποίο έχει πολυμορφικό χαρακτήρα και δίνει τη θαλπωρή και τη ζεστασιά που χρειάζονται. Παρέχεται ψυχολογική, νομική και υλική υποστήριξη, όπως και εύρεση εργασίας, ώστε τα θύματα της έμφυλης βίας να μπορούν να ορθοποδήσουν. Παράλληλα λειτουργεί και η γραμμή βοήθειας «2521058888» παρέχοντας ψυχολογική και νομική υποστήριξη.

Πολύ χαρούμενη και συγκινημένη η Πρόεδρος κα Αλίκη Τσιαμούρα δηλώνει: «Την προσέγγιση του θύτη της έμφυλης βίας την οραματιζόμουν εδώ και χρόνια. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρουμε να φτάσουμε στη ρίζα του κακού, να σταματήσουμε τον φαύλο κύκλο της κακοποίησης και τη διαιώνιση της έμφυλης ανισότητας». 

Το έργο «ΩΡΑ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙΣ» υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης την Ένωση Κυριών Δράμας-Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας.   Το πρόγραμμα Active citizens fund ύψους € 12 εκ, χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund στην Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow. 

 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΥΡΙΩΝ ΔΡΑΜΑΣ- Σ.Α.Φ.