Η Δράμα δίνει μια ηχηρή απάντηση κατά της έμφυλης βίας
Τρίτη, Σεπ 20

Η Ένωση Κυριών Δράμας-Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας, σε συνεργασία με το Ξενοδοχείο ΑΥΑ διοργάνωσαν  εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με θέμα «Το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας την περίοδο της πανδημίας». Η εκδήλωση έλαβε  χώρα στον κατάμεστο προαύλιο χώρο του Ξενοδοχείου ΑΥΑ.

Την εκδήλωση άνοιξε με έναν χαιρετισμό  η πρόεδρος της Ένωσης Κυριών Δράμας κ. Αλίκη Τσιαμούρα, αναφερόμενη στο πολυετές έργο στήριξης ευάλωτων και όχι μόνο συμπολιτών μας, αλλά και στον Ξενώνα για Κακοποιήμενες Γυναίκες και Παιδιά (Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας).

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο κ. Νικολαΐδης Αναστάσιος εκ μέρους της επιχείρησης AYA Hotel, ο οποίος αναφέρθηκε στο φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας και στη σημασία υλοποίησης εκδηλώσεων και συζητήσεων, που θα έχουν στόχο την ενημέρωση και την πρόληψη του γενικού πληθυσμού από τους ειδικούς. Ευχαρίστησε την Ένωση Κυριών Δράμας – Σ.Α.Φ. για την συνδιοργάνωση και έδωσε το βήμα στους ομιλητές της εκδήλωσης.  

Αρχικά, έγινε η παρουσίαση του καινοτόμου έργου που υλοποιεί η Ένωση Κυριών Δράμας – Σ.Α.Φ., το έργο «ΩΡΑ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙΣ» του Active citizens fund, με διαχειριστές επιχορήγησης για την Ελλάδα το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το Solidarity Now. Το έργο  αποσκοπεί με ποικίλες δράσεις στην προώθηση της ισότητας των φύλων και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας.

Έπειτα, το λόγο πήρε η κα Χατζηφωτίου Σεβαστή, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του Δημοκρίτειου  Πανεπιστημίου Θράκης, η οποία μίλησε για τις μορφές ενδοοικογενειακής βίας (ψυχολογική, συναισθηματική, λεκτική, σωματική, σεξουαλική, πνευματική και συμβολική) με παραστατικά παραδείγματα. Ακόμη, αναφέρθηκε στο φαινόμενο των γυναικοκτονιών, δίνοντας έμφαση στις πατριαρχικές νόρμες και την έμφυλη διάσταση του φαινομένου.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο κ. Μωυσίδης Ιγνάτιος, Διοικητής ΑΤ Νευροκοπίου, Πτυχιούχος Κοινωνιολογίας Παντείου Πανεπιστημίου, ο οποίος αναφέρθηκε και αυτός στο φαινόμενο των γυναικοκτονιών, εστιάζοντας στο μέγεθος του φαινομένου και στις διαφορετικές μορφές που αυτό λαμβάνει: δολοφονίες για λόγους τιμής ή για λόγους προίκας, θάνατος από παρεμβάσεις στο γυναικείο σώμα (π.χ. κλειτοριδεκτομές), δολοφονίες από εγκληματικές οργανώσεις ή πολεμικές συγκρούσεις. Επίσης, παρουσίασε εκτενώς τα στατιστικά ενδοοικογενειακής βίας στη Δράμα πριν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας και ολοκλήρωσε την παρουσίασή του με συχνές ερωτήσεις που δέχεται η υπηρεσία, αλλά και η Γραμμή Βοήθειας της Ε.Κ.Δ.-Σ.Α.Φ.

Τέλος, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή σύνδεση με την κα Αντωνίου Αγγελική, Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής η οποία αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της πανεπιστημιακής έρευνας για τις αναδυόμενες μορφές βίας στο διαδίκτυο. Από την ανάλυση των δεδομένων προέκυψαν πολλαπλά συμπεράσματα. Τα φαινόμενα διαδικτυακής βίας φαίνεται να είναι πολύ εκτεταμένα, αφού οι περισσότεροι συμμετέχοντες έχουν έρθει σε επαφή άμεσα ή εμμέσως μέσω του περιβάλλοντός τους με κάποια μορφή βίας στο διαδίκτυο. Η μικρότερες ηλικίες δηλώνουν τη σεξουαλική βία ως μία από τις κυριότερες απειλές, ενώ όσο μεγαλώνουν οι ηλικίες των συμμετεχόντων, οι οικονομικές διαδικτυακές απάτες φαίνεται να κυριαρχούν στους φόβους τους.

Εν κατακλείδι, οι συμπολίτες μας που παρακολούθησαν την εκδήλωση ενημερώθηκαν για την έμφυλη βία, τις γυναικοκτονίες και τη διαδικτυακή βία. Επιπλέον οι παρευρισκόμενοι πήραν απαντήσεις σε απορίες τους σχετικά με τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν κατά την  καταγγελία  κάποιου  περιστατικού βίας  είτε ως μάρτυρας είτε ως ατόμου που υφίσταται βία. Ενημερώθηκαν σχετικά με τις δυσκολίες που μπορούν  να συναντήσουν, καθώς και σε ποιον μπορούν να απευθυνθούν για να διαχειριστούν την επιθετικότητά.

Για περισσότερες πληροφορίες  μπορείτε να ενημερωθείτε στην ιστοσελίδα https://timetotalk.gr/ και στη Γραμμή Βοήθειας: 2521058888, Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή: 08.30 – 15.00

 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΥΡΙΩΝ ΔΡΑΜΑΣ- Σ.Α.Φ.