Στο Παρανέστι για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας
Τρίτη, Νοέ 15

Ο κύκλος των εκπαιδευτικών σεμιναρίων για την πρόληψη και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας συνεχίζεται, με την υλοποίηση του τρίτου από τα τέσσερα σεμινάρια του κύκλου, στα πλαίσια του έργου “ΩΡΑ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙΣ”.

Τη Δευτέρα (14/11) η ομάδα του έργου και η κα Σεβαστή Χατζηφωτίου (ΔΠΘ) συνάντησαν τους μαθητές και τις μαθήτριες του Γυμνασίου και των Λυκειακών Τάξεων του Παρανεστίου, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Παρανεστίου. Μαζί με τους/τις 22 μαθητές/ριες και τους/τις 10 καθηγητές/ριες συζητήσαμε για την ισότητα των φύλων, τις μορφές της βίας, τη διαδικτυακή βία και τις στερεοτυπικές αντιλήψεις που διαιωνίζονται μέχρι και σήμερα ως προς τους κοινωνικούς ρόλους των δύο φύλων.

Η κα Σεβαστή Χατζηφωτίου

Κάποια από τα ερωτήματα που αναδύθηκαν μέσα από τη συζήτηση ήταν τα παρακάτω:

  • Ποια είναι τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, ποιες είναι οι ανάγκες και οι διεκδικήσεις των ατόμων αυτών;
  • Πώς διαφέρει η ανατροφή των αγοριών από αυτή των κοριτσιών και πώς αυτή συνδέεται με τις μεταγενέστερες επαγγελματικές επιλογές και των καταμερισμό των εργασιών;
  • Πώς μπορώ να αντιδράσω όταν γίνομαι μάρτυρας ενός περιστατικού έμφυλης βίας

Με την ολοκλήρωση της εισήγησης της κας Χατζηφωτίου, οι μαθητές/ριες είχαν την ευκαιρία να παίξουν το διαδικτυακό παιχνίδι «Change the plot. Be a gender hero!» και να συζητήσουμε σε μικρές ομάδες προβληματισμούς και καλές πρακτικές. Η εκπαίδευση έκλεισε με ένα ηχηρό μήνυμα κατά της έμφυλης βίας και των διακρίσεων.

Η κοινωνική λειτουργός της ομάδας του έργου, κα Βασιλική Καροπούλου
Το διαδικτυακό παιχνίδι “Change the plot. Be a gender hero”

Το έργο «ΩΡΑ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙΣ» στοχεύει στην προαγωγή της ισότητας των φύλων και την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Συγκεκριμένα,  πραγματοποιήθηκαν δυο εκπαιδεύσεις στο προσωπικό της ΕΚΔ-ΣΑΦ και στους επιστήμονες ψυχικής υγείας των κοινωνικών υπηρεσιών του νομού Δράμας ως προς την διαχείριση των ατόμων που έχουν βιώσει κάποια μορφή βίας αλλά και όσων έχουν ασκήσει βία,  από τον Νορβηγικό φορέα «Alternative to violence». Ακόμη, διεξήχθη  πανεπιστημιακή έρευνα για τις αναδυόμενες μορφές έμφυλης βίας στο διαδίκτυο στα Πανεπιστήμια Δυτικής Αττικής, Πελοποννήσου και Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

 Το έργο «ΩΡΑ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙΣ» υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης την Ένωση Κυριών Δράμας -Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας.  Το πρόγραμμα Active citizens fund ύψους € 13,5 εκ, χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund στην Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow. Διαβάστε περισσότερα εδώ: www.activecitizensfund.gr

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΥΡΙΩΝ ΔΡΑΜΑΣ- Σ.Α.Φ.