Εκπαιδευτικά σεμινάρια σε μαθητές/ριες για την έμφυλη βία
Τετάρτη, Ιούν 01

Ολοκληρώθηκαν τα εκπαιδευτικά σεμινάρια για την έμφυλη βία

Με εισηγήτρια την καθηγήτρια Πανεπιστημίου Σεβαστή Χατζηφωτίου

Στο πλαίσιο του έργου «ΩΡΑ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙΣ» της Ένωσης Κυριών Δράμας-Σ.Α.Φ.

176 μαθητές και μαθήτριες Λυκείων και ΙΕΚ παρακολούθησαν τα επιμορφωτικά σεμινάρια που οργάνωσε η Ένωση Κυριών Δράμας-Σ.Α.Φ. στο πλαίσιο του έργου «ΩΡΑ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙΣ» του Active citizens fund.

Μαθητές/-ριες από τα τέσσερα Γενικά Λύκεια Δράμας, το Μουσικό Λύκειο, το 1ο  και 2ο ΕΠΑΛ και το Δημόσιο ΙΕΚ  σε διάστημα δύο μηνών συμμετείχαν  στο εκπαιδευτικό σεμινάριο με τίτλο «Ευαισθητοποίηση και ενημέρωση για την πρόληψη της έμφυλης βίας» με εισηγήτρια την κα Σεβαστή Χατζηφωτίου, Αναπληρώτρια καθηγήτρια του τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Στα σεμινάρια ενημερώθηκαν για το έργο και τις δράσεις της Ένωσης Κυριών Δράμας – Σ.Α.Φ., συζήτησαν με την κα Χατζηφωτίου για τις μορφές έμφυλης βίας και τους τρόπους διαχείρισης περιστατικών βίας, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο ρόλο του μάρτυρα ενός περιστατικού έμφυλης βίας και στα βήματα που οφείλει να ακολουθήσει και τον τρόπο που πρέπει να αντιδράσει. Παράλληλα, έγινε παρουσίαση της ιστοσελίδας του έργου, timetotalk.gr και του διαδικτυακού παιχνιδιού “Change the plot:Be a gender hero”. Επίσης, με αφορμή την ιστοσελίδα, συζητήθηκαν οι διαδικτυακές μορφές έμφυλης βίας, όπως το revenge porn, το sexting κτλ. Οι επισκέψεις των σχολείων ολοκληρώθηκαν με ξενάγηση στο Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας και στην Τράπεζα Τροφίμων.

Τον μήνα Ιούνιο του 2022 σχεδιάζεται η υλοποίηση της δεύτερης εκπαίδευσης των επαγγελματιών ψυχικής υγείας του Ν. Δράμας από το Νορβηγικό φορέα «Alternative to Violence” με θέμα την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών στους θύτες έμφυλης βίας. Η πρώτη εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία τον Απρίλιο του 2022.

Στα πλαίσια του έργου, η Γραμμή Βοήθειας για Κακοποιημένες Γυναίκες και Παιδιά +30 25210 58888, 8ωρης λειτουργίας και πανελλαδικής εμβέλειας συνεχίζει να λαμβάνει κλήσεις οι οποίες διαχειρίζονται από το ειδικά καταρτισμένο προσωπικό του έργου. 

Το έργο «ΩΡΑ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙΣ» υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης την Ένωση Κυριών Δράμας -Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας.  Το πρόγραμμα Active citizens fund ύψους € 13,5 εκ, χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund στην Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow. Διαβάστε περισσότερα εδώ: www.activecitizensfund.gr

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΥΡΙΩΝ ΔΡΑΜΑΣ- Σ.Α.Φ.