Μέσα σε μια κατάμεστη από κόσμο αίθουσα ολοκληρώθηκε η Ημερίδα Λήξης του έργου «ΩΡΑ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙΣ»
Δευτέρα, Ιαν 16

Δίνοντας ένα ηχηρό μήνυμα κατά της έμφυλης βίας                                                                                  

Από την Ένωση Κυριών Δράμας-Σ.Α.Φ.

Τη Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2023 πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα Λήξης του έργου «ΩΡΑ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙΣ» της Ένωσης Κυριών Δράμας-Σ.Α.Φ., στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Δράμας, με παρουσία επίτιμων προσκεκλημένων από την Περιφέρεια και το Δήμο.

Η νέα γενιά μέσα από την ημερίδα είχε την ευκαιρία να μιλήσει και να δηλώσει την αντίθεσή της ως προς την σημερινή κοινωνική πραγματικότητα που βρίθει περιστατικών έμφυλης βίας, αλλά και ως προς τις πατριαρχικές αντιλήψεις που διαιωνίζονται από γενιά σε γενιά.

Μαθητές και μαθήτριες από το Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Παρανεστίου και Νικηφόρου, από το 3ο και το 4ο Γενικό Λύκειο Δράμας δούλεψαν μαζί με τους/τις καθηγητές/ριές τους για να μας παρουσιάσουν ένα συγκλονιστικό υλικό. Ποια είναι τα κοινωνικά στερεότυπα που συνοδεύουν τα δύο φύλα, ποια ήταν η αναπαράσταση των γυναικοκτονιών παλιότερα και ποια σήμερα στον κοινό λόγο, πώς αντιλαμβάνονται οι μαθητές και οι μαθήτριες τη διαδικτυακή βία μέσα από τα σκίτσα τους και πώς μια ομάδα μαθητών και μαθητριών δημιούργησαν μια ολόκληρη ταινία μικρού μήκους για να ευαισθητοποιήσουν τους συμμαθητές και τις συμμαθήτριές τους, αλλά και όλη την κοινωνία. Τα σχολεία δούλεψαν με έναν υποδειγματικό τρόπο και απέδειξαν για μια ακόμη φορά πώς είναι έτοιμα να δράσουν και να αντιδράσουν απέναντι στη μάστιγα της εποχής μας.

Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Παρανέστι_Κοινωνικά Στερεότυπα ως προς τα δύο φύλα και τους ρόλους τους
Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Νικηφόρου_Μορφές έμφυλης βίας και Γυναικοκτονίες
4ο Γενικό Λύκειο Δράμας_Διαδικτυακή Βία
3ο Γενικό Λύκειο Δράμας – Καλές Πρακτικές για την Πρόληψη της Έμφυλης Βίας στο σχολικό περιβάλλον (Διαδικτυακή σύνδεση)

Ακόμη, την εκδήλωση χαιρέτισαν διαδικτυακά η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Μαρίας Συρεγγέλα και εκ μέρους του Διαχειριστή Επιχορήγησης για την Ελλάδα, η Διαχειρίστρια του Προγράμματος Τζένη Λαζάρου. Επιπλέον, η Πρόεδρος της Ένωσης Κυριών Δράμας-Σ.Α.Φ. Αλίκη Τσιαμούρα, απηύθυνε χαιρετισμό προχωρώντας σε μία χρονική αναφορά στα προγράμματα που υλοποίησε η Ένωση Κυριών από το 2006 φτάνοντας στο σήμερα και στην υλοποίηση αυτού του καινοτόμου έργου.

Συρεγγέλα Μαρία, Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
Λαζάρου Τζένη, Διαχειρίστρια Προγράμματος

Επιπρόσθετα, την εκδήλωση χαιρέτησε η Καθηγήτρια του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας (ΔΠΘ) κα Σεβαστή Χατζηφωτίου, η οποία ως πολύτιμη επιστημονική συνεργάτιδα του έργου, μίλησε για την επιτυχία του μέσα από την εμπειρία της.

Χατζηφωτίου Σεβαστή (ΔΠΘ)

Τέλος, τα δύο στελέχη του «ΩΡΑ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙΣ» Μαρία Γαλανοπούλου-ψυχολόγος και Βασιλική Καροπούλου-κοινωνική λειτουργός παρουσιάσουν τα αποτελέσματα από την 14μηνη διάρκειά του, ενώ η ψυχολόγος ΑΠΘ, ΜΑ, ψυχοθεραπεύτρια του Κέντρου Κοινότητας Δράμας κα Ματίνα Γαβριήλογλου, μίλησε για την εμπειρία της από τις δύο εκπαιδεύσεις του Νορβηγικού φορέα «Alternative to Violence» στη πόλη μας, αναδεικνύοντας τη σημασία τους για τους επαγγελματίες των κοινωνικών υπηρεσιών του Νομού μας.

Γαλανοπούλου Μαρία, Ψυχολόγος & Καροπούλου Βασιλική, Κοινωνική Λειτουργός
Γαβριήλογλου Ματίνα, Ψυχολόγος

Το έργο «ΩΡΑ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙΣ» στοχεύει στην προαγωγή της ισότητας των φύλων και την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν δυο εκπαιδεύσεις στο προσωπικό της ΕΚΔ-ΣΑΦ και στους επιστήμονες ψυχικής υγείας των κοινωνικών υπηρεσιών του νομού Δράμας ως προς την διαχείριση των ατόμων που έχουν βιώσει κάποια μορφή βίας αλλά και όσων έχουν ασκήσει βία,  από τον Νορβηγικό φορέα «Alternative to violence». Ακόμη, διεξήχθη  πανεπιστημιακή έρευνα για τις αναδυόμενες μορφές έμφυλης βίας στο διαδίκτυο στα Πανεπιστήμια Δυτικής Αττικής, Πελοποννήσου και Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Μηνύματα από το Βιβλίο του “ΩΡΑ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙΣ”

 Το έργο «ΩΡΑ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙΣ» υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης την Ένωση Κυριών Δράμας –Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας.  Το πρόγραμμα Active citizens fund ύψους € 13,5 εκ, χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund στην Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow. Διαβάστε περισσότερα εδώ: www.activecitizensfund.gr

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΥΡΙΩΝ ΔΡΑΜΑΣ- Σ.Α.Φ.