Πρόσκληση σε Ημερίδα Λήξης του έργου
Τετάρτη, Ιαν 04

Τη Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2023 θα πραγματοποιηθεί η Ημερίδα Λήξης του έργου «ΩΡΑ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙΣ» της Ένωσης Κυριών Δράμας-Σ.Α.Φ.

Η ημερίδα θα γίνει στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Δράμας και θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί. Το πρώτο μέρος θα ξεκινήσει με τον διαδικτυακό χαιρετισμό της Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Μαρίας Συρεγγέλα. Στη συνέχεια το λόγο θα πάρει η Πρόεδρος της Ένωσης Κυριών Δράμας-Σ.Α.Φ. Αλίκη Τσιαμούρα, η οποία θα κάνει μία χρονική αναφορά στα προγράμματα που υλοποίησε η Ένωση Κυριών από το 2006 φτάνοντας στο σήμερα και στην συνεργασία με τον Νορβηγικό Φορέα Alternative to Violence με 30 χρόνια εμπειρίας πάνω στη διαχείριση του θύτη. Αμέσως μετά θα μιλήσουν τα δύο στελέχη του «ΩΡΑ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙΣ» Μαρία Γαλανοπούλου-ψυχολόγος και Βασιλική Καροπούλου-κοινωνική λειτουργός οι οποίες θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα από την 14μηνη διάρκειά του. Το πρώτο μέρος θα ολοκληρωθεί με την εισήγηση της ψυχολόγου ΑΠΘ, ΜΑ, ψυχοθεραπεύτριας του Κέντρου Κοινότητας Δράμας Ματίνας Γαβριήλογλου που θα μιλήσει για την εμπειρία της από τις δύο εκπαιδεύσεις του Νορβηγικού φορέα «Alternative to Violence» στη πόλη μας, με θέμα τη θεραπεία των ατόμων που ασκούν βία.

Θα ακολουθήσει το δεύτερο μέρος με τον χαιρετισμό της Καθηγήτριας του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Σεβαστής Χατζηφωτίου. Η κ. Χατζηφωτίου ήταν μία από τους 3 καθηγητές με τους οποίους συνεργάστηκε η Ένωση Κυριών, προκειμένου το έργο να πετύχει τους στόχους του.

Στη συνέχεια τη σκυτάλη θα πάρουν μαθητές και μαθήτριες από τέσσερα Λύκεια του Νομού που παρακολούθησαν τα εκπαιδευτικά-ενημερωτικά εργαστήρια με θέμα την «Πρόληψη και ευαισθητοποίηση για θέματα ισότητας των φύλων και έμφυλης βίας». Τα παιδιά θα μιλήσουν για την εμπειρία τους, την γνώση που αποκόμισαν και τους νέους ορίζοντες που δημιουργήθηκαν. Τα σχολεία που απάντησαν θετικά σε αυτή την πρόσκληση δούλεψαν με μεγάλο ενθουσιασμό και συνέπεια για την πραγματοποίηση αυτής της ημερίδας, προσθέτοντας τις ιδέες, τις ανησυχίες και τις ελπίδες, τους, στις παρουσιάσεις τους.

Το έργο «ΩΡΑ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙΣ» στοχεύει στην προαγωγή της ισότητας των φύλων και την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν δυο εκπαιδεύσεις στο προσωπικό της ΕΚΔ-ΣΑΦ και στους επιστήμονες ψυχικής υγείας των κοινωνικών υπηρεσιών του νομού Δράμας ως προς την διαχείριση των ατόμων που έχουν βιώσει κάποια μορφή βίας αλλά και όσων έχουν ασκήσει βία,  από τον Νορβηγικό φορέα «Alternative to violence». Ακόμη, διεξήχθη  πανεπιστημιακή έρευνα για τις αναδυόμενες μορφές έμφυλης βίας στο διαδίκτυο στα Πανεπιστήμια Δυτικής Αττικής, Πελοποννήσου και Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Το έργο «ΩΡΑ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙΣ» υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης την Ένωση Κυριών Δράμας -Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας.  Το πρόγραμμα Active citizens fund ύψους € 13,5 εκ, χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund στην Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow. Διαβάστε περισσότερα εδώ: www.activecitizensfund.gr

 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΥΡΙΩΝ ΔΡΑΜΑΣ- Σ.Α.Φ.